Στο Αργυρόκαστρο συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με OSCE/ODHIR: Ανησυχία για χειραγώγηση της ψήφου και χάλκευση των αποτελεσμάτων

Δημοσιεύθηκε: 18/04/2023 22:27 Τελευταία Ενημέρωση: 18/04/2023 22:27 Από: Tachydromos

Με παρατηρητές της αποστολής του ΟΑΣΕ και συγκεκριμένα της συμβεβλημένης του Οργάνωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκλογικές Διαδικασίες που έχουν διαπιστευτεί στην Αλβανία προκειμένου να επιβλέψουν την διαδικασία εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 14 Μάη, συναντήθηκε σήμερα ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δρόπολης – Πωγωνίου του συνδυασμού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ κ. Θανάσης Μανέκας με συνεργάτες του. Η συνάντηση ζητήθηκε από τους ξένους παρατηρητές και διεξήχθη σε χώρους που εδρεύει η Εκλογική Επιτροπή της Ζώνης στη Γράψη.

Από πλευράς των στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τέθηκε η μη τήρηση δεσμευτικής πρόβλεψης κείμενης νομοθεσίας και καλών πρακτικών στην Ευρώπη ώστε τόσο τα υλικά που αφορούν στην προπαρασκευή της εκλογικής διαδικασίας όσο και αυτό των ψηφοδελτίων κυρίως να είναι και στη μητρική Ελληνική γλώσσα. Τούτο καθίσταται ακόμη πιο πρακτικά αναγκαίο δεδομένου ότι ουσιαστικός αριθμός νέων ψηφοφόρων έχει απόσταση απ’ την Αλβανική γλώσσα για αντικειμενικούς λόγους και όχι από υποκειμενική επιλογή.

Από πολιτικής προσέγγισης επίσης αναλύθηκε στους παρατηρητές η χειραγώγηση που γίνεται απ’ τους κυβερνητικούς κομματικούς μηχανισμούς περιορίζοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα συμμετοχής φορέων της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ για να έχουν ρόλο και λόγο στην επιλογή των συνδυασμών.

Κυρίως όμως εκφράστηκαν οι ανησυχίες για τις ανισότητες που προκύπτουν και τους διαφαινόμενους κινδύνους για λαθροχειρίες στις εκλογές της 14η Μαϊου. Οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι και σημαίνουν συναγερμό αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και ζητήθηκε εντονότερη παρουσία των διεθνών παρατηρητών που ενδεχομένως αποθαρρύνει και κάμψει το θράσος του κρατούντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ώστε να εξαγοράσει την ψήφο, παρεμποδίσει τη συμμετοχή και εκβιάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Εξ άλλου ο μονοκομματικός χαρακτήρας της εκλογικής διαδικασίας 2019 έχει επιφέρει καθεστωτική κατάσταση στους Δήμους αναφοράς όπως εξ άλλου στο σύνολο της επικράτειας. Έτσι προκύπτει ανισότητα στον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται με τα πλέον αθέμιτα μέσα από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς.

Προς τούτο όχι μόνο τα παραδείγματα απ’ το παρελθόν δεν λείπουν αλλά επιβεβαιώνονται κι επικαιροποιούνται καθημερινά με νέα στοιχεία από τους κρατούντες την κεντρική και τοπική εξουσία.

Εκφράστηκαν επίσης βάσιμες ανησυχίες σε ότι αφορά τη διαχείριση της ίδιας της διαδικασία ψηφοφορίας όπου λόγω αποστάσεων των χωριών, δυσβατότητας στην προσέγγιση τους και επί το πλείστον απουσίας πολλές φορές κατάλληλων υποδομών σε κτίρια με προδιαγραφές για εκλογικά κέντρα συμμορίες υπό την προστασία κρατικών μηχανισμών νοθεύουν τις κάλπες. Και επίσης κατά την καταμέτρηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων με τις αναλογίες των κομματικών επιτροπών όπου κυριαρχούν τα «τσακάλια» της εκλογικής διαχείρισης του κυβερνώντος κόμματος εφόσον δεν αρκέσει η χειραγώγηση της ψήφου θα επιχειρηθεί η γνωστή για όσους βιώνουμε την εκλογική λεηλασία δεκαετιών εις βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Από πλευράς των αντιπροσώπων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεκαθαρίστηκε στην αντιπροσωπία του ΟΑΣΕ ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο στο Δήμο αναφοράς Δερόπολης και Πωγωνίου αλλά επεκτείνεται σε όλη τη γεωγραφία παρουσίας και πολιτικού ρόλου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon