Η Τουρκία εκπρόσωπος του Ιράν στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 26/04/2023 21:40 Τελευταία Ενημέρωση: 26/04/2023 21:40 Από: Tachydromos

Με μια μάλλον συμβολική κίνηση σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων, η Άγκυρα δεν αποσκοπεί μόνο να δοκιμάσει τις αντοχές των Τιράνων και το βαθμό εξάρτησης τους. Η τουρκική κίνηση είναι περισσότερο μία πρόκληση προς τη συνοχή της Ευρω-Ατλαντικής συμμαχίας, καθώς αφορά μια χώρα μέλος της, την Αλβανία. Η τουρκική κίνηση αφορά το Ιράν, ένα κράτος που αποτελεί δεδηλωμένο εχθρό της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, 22 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian, μιλώντας στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τεχεράνης (IRNA) σχετικά με πρόσφατη τηλεφωνική του συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι στην πρεσβεία της Τουρκίας στα Τίρανα θα λειτουργήσει Γραφείο-Παράρτημα για τα Συμφέροντα του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν έδειξε να ξαφνιάζεται και ούτε εξέφρασε κάποια ανησυχία. Δικαιολογήθηκε πίσω από τις μέριμνες που προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Υποθέσεις. Όμως τα πράγματα είναι ουσιαστικά πολιτικά και δεν άπτονται αποκλειστικά στην σφαίρα των ειδικών περιπτώσεων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

Η αλβανική κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου διέκοψε απροειδοποίητα τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μια αντίδραση in extremis την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας δικαιολόγησε ως συμμετρική απάντηση στην επικινδυνότητα που αποτελούσε για την Αλβανία η συνέχιση της λειτουργίας της πρεσβείας του ιρανικού καθεστώτος στα Τίρανα. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα διακυβέρνησης της Αλβανίας, με σοβαρές συνέπειες στην αδρανοποίηση ορισμένων φορέων παροχής υπηρεσιών, αλλά και διαρροής ευαίσθητου υλικού που αφορά κρατικές πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Το ιστορικό της κυβερνοεπίθεσης

Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ συμπέραναν, όχι τελεσίδικα, ότι πίσω απ’ τη μαζική εισβολή των χάκερς ήταν η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών και άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης. Στα μέσα Ιουλίου εξ’ άλλου είχε αναβληθεί διεθνές συνέδριο και εβδομαδιαία πολιτική εκδήλωση της αντικαθεστωτικής ιρανικής οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) το οποίο θα διοργανώνονταν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας τους (στο στρατόπεδο που διατηρούν σε κωμόπολη, σχεδόν 7000 κατοίκων) κοντά στο Λιμάνι του Δυρραχίου.

Οι υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας των Τιράνων είχαν διαρρεύσει ότι σχεδιάζονταν μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεδρίου της Οργάνωσης της Μαριάμ Ρατζάβι, όπου θα μετείχαν Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι κ.α. αξιωματούχοι. Είναι ακριβώς η φιλοξενία των Μουτζαχεντίν του Λαού που αποτελεί τον κύριο παράγοντα της στοχοποίησης των Τιράνων από τις υπηρεσίες των Αγιατολάχ.

Με την απέλαση του συνόλου του προσωπικού της πρεσβείας, τα ιρανικά κρατικά συμφέροντα στην Αλβανία δικαιούνται, κατά την διεθνή πρακτική, αντιπροσώπευση. Το πρόβλημα έγκειται στην επιλογή της Άγκυρας και όχι κάποιας άλλης χώρας που θα μπορούσε να αναλάβει τέτοια υπηρεσία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο. Η Άγκυρα, ενώ είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει υπηρεσία υπέρ του Ιράν, επιδεικνύοντας τόσο προς τα Τίρανα την ισχύ της, όσο και μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τεχεράνη.

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon