Ύποπτα σήματα αναφορικά με «νέα» Απογραφή

Δημοσιεύθηκε: 02/05/2023 16:02 Τελευταία Ενημέρωση: 02/05/2023 16:01 Από: Tachydromos

Επειδή των Εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία και την εκλογο-πολιτική διελκυστίνδα στην Ελλάδα, έπεται η μείζονος σημασίας διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών στην Αλβανία – Cens 2023 – δημοσιεύουμε σε μετάφραση κείμενο της μηνιαίας επίσημης εφημερίδας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Τεύχος 3 (363) Μαρτίου 2023 και με την υπογραφή του Αρχισυντάκτη ύλης κ. Θωμά Δήμα. Ο τίτλος του κειμένου στην 3-η σελίδα είναι: "Ύποπτα σήματα αναφορικά με τη νέα Απογραφή". Πέραν αναγκαίων τούτων επισημάνσεων δεν προσθέτουμε κανένα άλλο σχόλιο. Η Απογραφή άρχεται στις 18 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 6 εβδομάδες η φάση συλλογής στοιχείων.

«Στα πλαίσια συνέντευξης της, η Διευθύντρια του INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικών – επίσημη αρμόδια αρχή) έδωσε «τα συχαρίκια»: στην Απογραφή που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, το σχετικό ερώτημα για το θρήσκευμα είναι μη προαιρετικό και δύναται να μην απαντηθεί. Αλλιώτικα απ’ όλα τα άλλα ερωτήματα δεν προβλέπεται ρήτρα περί της άρνησης απάντησης.

Άρα, πέραν από όλα «τα όμορφα λόγια» φαίνεται ότι σταδιακά επιστρέφουμε και πάλι στο σενάριο της Απογραφής 2011. Το μόνο που μένει ακόμη είναι ώστε το ερώτημα που αφορά στη θρησκευτική ταυτότητα να το καλύψουν στο ερωτηματολόγιο, όπως τότε, με ένα λευκό ορθογώνιο, το οποίο στις πλείστες των περιπτώσεων οι απογραφείς ούτε καν το ανέφεραν στις οικογένειες πιστών.

Ανεξαρτήτως των βουλών συγκεκριμένων κύκλων, οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία είναι μια πραγματικότητα, ότι και να θέλουν ας αναφέρουν οι εκθέσεις των κυβερνήσεων. Πέραν τούτων όμως απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκή ενημέρωση των Ορθόδοξων νοικοκυριών κατά τη διαδικασία Απογραφής, ώστε να μην πέσουν θύμα συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων τμήματος των απογραφέων (όπως συνέβη στο παρελθόν).

Κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων ανεξάρτητου κράτους στην Αλβανία έχουν διενεργηθεί δύο απογραφές πληθυσμού όπου συμπεριλήφθηκε ερώτημα σχετικά με το θρήσκευμα των πολιτών. Σύμφωνα με τις στατιστικές του έτους 1927, έχουμε τα εξής στοιχεία: σουνίτες μουσουλμάνοι 67,5%, Ορθόδοξοι 22,3% και Καθολικοί 10%. Σύμφωνα ωστόσο με άλλη απογραφή που διενήργησαν οι Ιταλικές αρχές κατοχής, το έτος 1942, τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν: μουσουλμάνοι 68,9 % του συνολικού πληθυσμού ( εκ των οποίων σουνίτες 54,17% και μπεκτασί 14,73%) και Χριστιανοί 31% (εκ των οποίων Ορθόδοξοι 20,7% και Καθολικοί 10,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία των εκκλησιαστικών δομών που διατίθενται (βιβλία βαπτίσεων, προ και μετά του αθεϊστικού διωγμού, καθώς και τα βιβλία των 460 Ορθόδοξων ενοριών σε όλη την επικράτεια) ο αριθμός των Ορθοδόξων Χριστιανών υπερβαίνει το 24% του πληθυσμού της Αλβανίας. Δικαίως εγείρεται το ερώτημα: Που είναι το πλέον του 17% Ορθοδόξων που απέκρυψε η πρόσφατη Απογραφή;

Ενώ τα στοιχεία περί της θρησκευτικής σύνθεσης του πληθυσμού, στην τελευταία Απογραφή Census 2011, όπως επισήμως ανακοίνωσε το INSTAT, αναφέρουν ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αλβανία είναι 6,75%. Αναμφίβολα γίνεται λόγος για πασιφανές στατιστικό σφάλμα ή πιο ορθά για απάτη.

Μετά τη συλλογή 25.870 απαντήσεων σε γραπτές συνεντεύξεις με ερωτηματολόγιο σε Ορθόδοξους πιστούς σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας, 17. 350 εξ αυτών, είτε το 67,10% απάντησαν ότι ποτέ δεν τους επισκέφθηκε απογραφέας, ή δεν ρωτήθηκαν (άρα και δεν δήλωσαν) αναφορικά με το θρήσκευμα.

Στη συνέχεια μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός αυτός ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Θωμά Δήμα» (Ngjallja, nr. 3 (363), Mars 2023)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon