Θετική ατζέντα: fake

Δημοσιεύθηκε: 12/06/2023 15:13 Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2023 15:13 Από: Tachydromos

Γνεται πολύς λόγος σε κάθε επίπεδο σχετικά με την παραπληροφόρηση. Μάλιστα και δεδομένου της διεθνώς επικρατούσας ορολογίας ως fake news ευκολότερο είναι να αντιληφθεί κανείς ότι ο λόγος είναι για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Και αυτό κατά βάση είναι.

Πλην όμως είναι και ακόμη κάτι. Χρησιμοποιώντας αληθινά γεγονότα – άρα ο ψόγος της ψευδούς είδησης απορρίπτεται – να κατασκευάσεις ένα πιο επικίνδυνο ψευδές πάζλ. Και η σύγχυση που προκύπτει εν προκειμένω με δεδομένη την ροπή της κοινωνίας προς την ιδανική πραγματικότητα, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το παροδικό της ψευδούς είδησης. Για να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα να αναφερθεί το παράδειγμα περί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Β. Ήπειρο και τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

Απ’ τη μια είναι η αντικειμενική πραγματικότητα που τεκμηριωμένα επιμένει ότι πρόκειται για μια πολιτική οντότητα υπό διωγμό. Η σύλληψη, φυλάκιση και κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας είναι αδήριτο αποδεικτικό της καταγγελίας φορέων της ΕΕΜ ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ολοκληρωτικών εθνικιστικών αντιλήψεων των Τιράνων του Έντι Ράμα και των συν αυτώ.

Ωστόσο υπάρχει και το εικονικό τοπίο το οποίο φροντίζουν να συντηρούν ασυγκρίτως πιο ισχυρά κέντρα απ’ ότι αυτό της χειμαζόμενης και δοκιμαζόμενης αυτόνομης πολιτικής έκφρασης του Β. Ηπειρωτικού Ελληνισμού. Εν προκειμένω ο λόγος είναι για κρατικούς φορείς με τις ανάλογες δυνάμεις που διαθέτουν.

Και ο fake φάκελος της θετικής ατζέντας έχει ως εξής: - καινούργια λεωφορειακή γραμμή συγκοινωνίας Αθήνας – Χιμάρας - αγώνες ορεινής πεζοδρομίας Mourgana Run - βραδιές με μπουζούκια σε χωριά των Ελλήνων όπου επίσημοι και καλλιτέχνες είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους μερακλήδες - έναρξη εργασιών για την πλατεία με τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε κεντρική κοινότητα στη Δρόπολη - βιβλίο για την ΟΜΟΝΟΙΑ στα Ιωάννινα. Πιο ιδανικό τοπίο δεν θα μπορούσε να συνθέσει ούτε ο Αγγελόπουλος.

Τόσο καλά βαίνουν τα πράγματα.

Μόνο που ο Δήμαρχος είναι στη φυλακή. Τα χωριά είναι απειλητικά υπό εξαφάνιση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ από ιστορικό κεκτημένο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θέλουν να την καταστήσουν άλλοθι για την ιστορική αποτυχία. Η πολιτική αυτόνομη έκφραση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας πολεμάται αμφότερα από Τίρανα και Αθήνα. Κυρίως δε η ίδια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα αδυνατεί να αναπαραχθεί ως εθνική οντότητα.

Και για το λόγο αυτό η επιμονή για την προβολή της αποκαλουμένης των διπλωματικών πτυχών και υποθέσεων θετικής ατζέντας, είναι ένα παραμύθι. Εξυπηρετεί εφήμερα μικροπολιτικά αφηγήματα. Επίσης συνάδει και αρμόζει προσέγγισης με τα νέα άοσμα, άχρωμα και ακόμη άσχημα πρότυπα. Πλην όμως η ανάρμοστα με την ιστορία και την ιστορική προοπτική.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon