Ο κ. Ράμα έχοντας όμηρο το Δήμαρχο Χιμάρας κοκορεύεται σε ζητήματα ανάλογα στην περιοχή.

Δημοσιεύθηκε: 23/06/2023 14:43 Τελευταία Ενημέρωση: 23/06/2023 14:43 Από: Tachydromos

Είναι σίγουρα στραβός ο γιαλός. Αλλά και στραβά αρμενίζουν όλοι τους στην δυτικότερη περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου. Χερσόνησος του Αίμου. Όχι Βαλκάνια από δω και μπρος.

Διότι το Υπουργείο Εξωτερικών της (νέο) Οθωμανικής Τουρκίας επιδιώκει κατοχύρωση ρόλου και λόγου στην περιοχή δια των τοπωνυμιών. Πρόσφατα δηλώνει ότι δεν επανέρχεται στην περιοχή, διότι… απλά δεν έφυγε ποτέ. Και ότι τους χρωστούμε το μακρό-τοπωνύμιο: Μπαλκάν.

Αλλού όμως η ουσία του σημειώματος.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, παράγοντας στην υλοποίηση σχεδίου ενώσεως ή τουλάχιστον ενιαίας συμπεριφοράς αλβανόφωνων στην περιοχή προς εξυπηρέτηση στρατηγικών τρίτων, ενώ εξελίσσεται καινούργιος γύρος διαμεσολάβησης της ΕΕ για την εκτόνωση της έντασης διοίκησης των Αλβανών στο Κόσσοβο με τη Σερβία, παρεμβαίνει δημόσια και βάζει τους δικούς του όρους. Για τον ίδιο και την Άγκυρα δεν αρκεί η δεσμευτική πρωτοβουλία Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογκάν σε προχθεσινή του συνέντευξη δηλώνει ότι είναι έτοιμος προσφέρει τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης εάν το αιτηθούν οι δύο πλευρές. Μάγος της διπλωματίας. Η ΕΕ που πληρώνει και οι ΗΠΑ που έχουν πραγματικό στρατό δεν τα καταφέρνουν. Εκείνος με τα τσιράκια του και τη χειραγώγηση μέσω του Ισλάμ φιλοδοξεί.

Και ο Ράμα από κοντά.

Έχοντας ρίξει τη σχέση κι επικοινωνία με την Αθήνα. Εάν ισχύουν οι κανόνες λογικής διότι μπορεί και όχι. Τούτο με δεδομένο ότι ο κ. Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας δηλώνει ότι η συνέχιση της συνεργασίας της χώρας του με τη Σερβία εξαρτάται απ’ τις αποφάσεις της να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τρία στελέχη της αστυνομίας του Κοσσόβου που κρατούνται με νομότυπες διαδικασίες φυλακισμένοι στο Κράλεβο. Είναι όντως πρόκληση για τη λογική και προφανώς για τα ισχύοντα στις διεθνείς σχέσεις. Αποκαλυπτικά όμως του ρόλου και συμπεριφοράς των πολιτικών οντοτήτων των Αλβανών στον 21ο αιώνα. Διότι το Κόσσοβο είναι αυτόνομη κρατική οντότητα κατά τα ισχύοντα. Και διότι η Αλβανία δεν είναι πια αυτό το φαινόμενο να το λυπάσαι.Μέλος το ΝΑΤΟ. Υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Με μεγάλους προστάτες.

Κι έτσι κατανοεί καλύτερα τι λέει και κυρίως τι θέλει ο κ. Ράμα.

Από σαράντα μέρες τώρα κρατά όμηρο μετά από επιχείρηση απαγωγής των αστυνομικών δυνάμεων του Δημάρχου της Χιμάρας. Του Έλληνα Δημάρχου όπως δήλωνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόσφατα. Ανάλογες επιχειρήσεις σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά στο Βόρειο Κόσσοβο όπου μέλη της Σερβικής μειονότητας συλλαμβάνονται και καθίστανται όμηροι κρατικών οντοτήτων της μορφής και σχήματος των buffer state.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα έχοντας στην φυλακή με δικές του επιλογές και παραγγελίες τον Δήμαρχο της Χιμάρας, στην ουσία επιδιώκει την καθυπόταξη του συνόλου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Και παρόλα αυτά με πολύ θράσος ζητάει την απελευθέρωση των κρατουμένων απ’ τη Σερβία. Προφανώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες εκείνης της υπόθεσης. Και ούτε βέβαια μας ενδιαφέρει λάβουμε θέση επί του ζητήματος. Απλά αναφέρουμε μια πτυχή ακόμη στο ζήτημα που μας ενδιαφέρει άμεσα.

Ότι στη Χερσόνησο του Αίμου κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται με πρακτικές των κατακτητών Οθωμανών που την ονόμασαν Βαλκάνια. Ο Έντι Ράμα και το καθεστώς του καυχούμενος που καταπιέζει την Χιμάρα είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Για να εξασφαλίσει την σιωπή της Αθήνας εξ άλλου έχει στήσει «δικαστική υπόθεση». Όπου υποτίθεται τα ευνομούμενα κράτη και η δυτική πολιτική κουλτούρα επιβάλει σιωπή έως ότου μιλήσουν τα δικαστήρια… Και που θα είναι πολύ αργά.

Σιωπούν όμως ενώ πολλά μιλούν και Ευρωπαίοι πολιτικού. Εν προκειμένω υπόψη έχουμε τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη – εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία των σχέσεων με την ΕΕ της Αλβανίας. Άρα αρμόδιος. Δεν λέει όμως ουσιαστικά τίποτε. Και μπορεί να πει. Διότι το δικαστικό και εν γένει το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στην Αλβανία το αναδομεί με χρηματοδότηση αφειδώλευτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η αναγεννημένη δικαιοσύνη της Αλβανίας όπως και η παλιά δίνει εξετάσεις αξιοπιστίας στην αποστολή καταπίεσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Εάν ο Δήμαρχος Χιμάρας κ. Φρέντης Μπελέρης αναλάβει τα καθήκοντα που ο λαός της περιοχής του εμπιστεύτηκε τότε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας μπορεί να αξιώσει ρόλο κριτή για άλλες κυβερνητικές πολιτικές στην περιοχή του Αίμου.

Εάν όχι τότε θα πρέπει Ευρωβουλευτές όπως εν προκειμένω ο κ. Κεφαλογιάννης να αναζητήσουν ευθύνες στη διαχείριση των κονδυλίων της Επιτροπής της ΕΕ. Γιατί κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon