Ντούλες για Απογραφή: Φόβοι ότι θα είναι επανάληψη κακέκτυπο των προηγούμενων ως προς τις εθνικές μειονότητες και θρησκευτικές κοινότητες

Δημοσιεύθηκε: 14/07/2023 08:11 Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2023 08:24 Από: Tachydromos

Επωφελούμενος της παρουσίας στις εργασίες της Βουλής σε συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος, της Διευθήντριας της Στατιστικής Αρχής της Αλβανίας INSTAT(Instituti Statistikave), χθες, Πέμπτη, 13 Ιουλίου, σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Ένωσης γι Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, έκανε εκτενή αναφορά σε αδυναμίες, σκοπιμότητες κι εν τέλει παραβίαση αρχών αντικειμενικότητας σε ότι αφορά την προγραμματισμένη για μέσα Σεπτεμβρίου, διαδικασίας Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Νοικοκυριών- CENS 2023.

Ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε ειδικά στις παραμέτρους εκείνους της διαδικασίας που επηρρεάζουν ειδικά τις εθνικές μειονότητες στη χώρα και τις θρησκευτικές κοινότητες καταγγέλοντας ότι για άλλη μια φορά διαπιστώνεται έλειψη βούλησης κι εν τέλει κακιά πρακτική για την συμπερίληψη στη διαδικασία των ίδιων των εκπροσώπων τους.

Υπενθύμισε στην ομιλία του απευθυνόμενος στους παριστάμενους Υπουργούς και την Προϊσταμένη του INSTAT κα. Έλσα Δούλη, ότι οι εθνική ελληνική μειονότητα απήχε απ την Απογραφή 2001 διότι δεν περιείχε το σχετικό ερωτηματολόγιο λήμμα για την εθνική καταγωγή, με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, τη μητρική γλώσσα και την θρησκευτική ταυτότητα, ενώ απ τις παγίδες που ενείχε δεν εμπιστεύτηκε ούτε την Απογραφή 2011. Και προειδοποίησε την Διευθύντρια να σταθεί στο ύψος των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και την επιστήμη στατιστικών, να σεβαστεί τις καλύτερες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ, ώστε να μην υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις και σκοπιμότητες που δεν συνάδουν με το συμφέρον της προόδου των ενταξιακών διαδικασιών και την κοινωνική συνοχή.

Ανέφερε χαρακτηρηστικά ότι η πιστότητα της προηγούμενης διαδικασίας αμφισβητείται βάσιμα καθώς για την Ορθόδοξη κοινότητα ανακοίνωσε επίσημα ποσοστό των 6%, τέσσερεις φορές μικρότερο από κοινά αποδεκτό και συμπέρασμα παλαιώτερων διαδικασιών απογραφής των θρησκευτικών κοινοτήτων πριν την επιβολή του αθεϊσμού.

Ο κ. Ντούλε εξέφρασε φόβους και ανησυχία ότι και η επικείμενη CENS2023 θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Και μόνο το γεγονός ότι δύο μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας δεν παρατηρείται καμιά καμπάνια ευαισθητοποίησης, προσέγγισης ειδικά των μελών των εθνικών μειονοτήτων, ειλικρινούς συνεργασίας με φορείς τους κ.α. είναι κακοί οιονοί για την κατάληξη της διαδικασίας.

Κι ενώ θα έπρεπε η Στατιστική Αρχή να προσφέρει στοιχεία αντικειμενικά, που να προσεγγίζουν την πραγματικότητα ως προς τα μεγέθη των μειονοτικών ομάδων και τη γεωγραφία τους, ώστε να βοηθηθούν στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία οι εκπρόσωποι τους και κυρίως η πολιτική στην εφαρμογή πλαισίων σεβασμού κι εφαρμογής ειδικών δικαιωμάτων, μάλλον θα ιοθετηθούν αυθαίρετα προπαρασκευασμένα αποτελέσματα καθ υπόδειξη και προς εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιθυμιών.

Παρότρυνε δε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ τους αρμόδιους απ το Νόμο κυβερνητικούς φορείς και κρατικές αρχές ώστε ανταποκριθούν στην πρόκληση και αντιδράσουν με θετικό πρόσημο έστω στο παρά πέντε.

Οι παρεμβάσεις του κ. Ντούλε χθες στην Βουλή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon