Απ’ τους κόλπους του Κοσοβάρικου εθνικισμού στην αγκαλιά του Ελπιδοφόρου

Δημοσιεύθηκε: 22/07/2023 11:56 Τελευταία Ενημέρωση: 22/07/2023 11:56 Από: Tachydromos

Θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς κι επιπλέον γεγονότα σε ότι αφορά το πρόσωπο και το βίο του εψηφισμένου απ’ την Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επισκόπου Θεοφάνη (Φαν) Κόγια, πέραν των όσων ήδη διαπιστώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία σε λόττο ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε. Η χειροτονία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 25 Ιουλίου – Σύναξη της Αγίας Άννας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδέχθηκε πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου ώστε να προαγάγει στον βαθμό του Επισκόπου τον από Αλβανία ορμώμενο και από τους Ρουμάνους ελεγχόμενο Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη (Arian) Koja, ώστε να διαποιμάνει κοινότητες Αλβανών ορθοδόξων στις ΗΠΑ.

https://gazetadielli.com/wp-content/uploads/2023/05/348431371_688299479302470_8618174180153924400_n.jpg

Δεν έχει σημασία πόσες είναι αυτές οι κοινότητες και τα αριθμητικά μεγέθη των μελών τους, Εξ άλλου είναι σχεδόν βέβαιο ότι άλλο είναι το κριτήριο της μεγάλης μεταγραφής απ’ την OCA στην GOARCH του εν λόγω κληρικού και άλλες οι στοχεύσεις. Τις υποψιάζονται όλοι όσοι τους απασχολούν τα εκκλησιαστικά. Όπως εύκολα είναι να αντιληφθεί όποιες σχετικά μέτριος γνώστης των θεμάτων και τις συνέπειες της ενέργειας αυτής του Ελπιδοφόρου και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν θα αργήσουν να φανούν αφενός μεν οι εφήμερες χρήσεις του Επισκόπου και αφετέρου οι συνέπειες της παρουσίας του στο ευαίσθητο αυτό πεδίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία…

Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς είναι δίπλευρη η πρόκληση. Ο Κόγια δέχεται να τεθεί κι υπηρετήσει την Ελληνο-Ορθόδοξη Εκκλησία όπως ο τίτλος τουλάχιστον μαρτυρά, που την είχε φανατικά πολεμήσει. Απ την άλλη ο Ελπιδοφόρος δέχεται στην αγκαλιά του τον εν λόγω ιερωμένου εγνωσμένου φανατικού κατά των Ελλήνων και ταραχοποιό της εκκλησιαστικής τάξης εις βάρος των προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα περιγράφει με πολύ σαφήνεια σχετική ανακοίνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία γεγονότα και ποιόν του προς χειροτονία εψηφισμένου Επισκόπου Κόγια.

Όμως το ενημερωτικό δελτίο αρκείται στα αμιγώς εκκλησιαστικά ζητήματα και εκφάνσεις. Και ορθά. Πέραν τούτου όμως ο κ. Κόγια έχει και άλλες δραστηριότητες που καθιστούν ακόμη πιο περίεργη την υπόθεση της μεταγραφής του και ευμενούς προαγωγής τη φροντίδι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ο ειρημένος Κόγια Θεοφάνης μόλις στις 22 Μάιου είχε επιλεγεί ως Συντονιστής Πρόεδρος του βασικού Παραρτήματος της ΒΑΤΡΑ στη Βοστόνη. Η ΒΑΤΡΑ (Εστία) είναι ομοσπονδιακή οργάνωση Αλβανικών σωματείων στις ΗΠΑ. Είχε ιδρυθεί απ’ τον συνονόματο του Επισκόπου Κόγια, τον Φαν Νόλη (Θεοφάνη Μαυρομάτη) το 1913 κατ απομίμηση και κυρίως για να οργανώσει πόλεμο στα σωματεία Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στις ΗΠΑ για τα δίκαια των Ελληνικών κοινοτήτων που συμπεριλήφθηκαν στα όρια του υπό ίδρυση τότε Αλβανικού κράτους. Εξ άλλου είναι η ΒΑΤΡΑ που οργάνωσε εκστρατεία εξαπάτησης της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων εις βάρος των γηγενών Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου.

Αυτά όμως και πολλά άλλα ανήκουν στην ιστορία.

Στις μέρες μας υπάρχουν ψηφίσματα και δραστηριότητες της ΒΑΤΡΑ, ειδικά του Παραρτήματος της Βοστώνης που είναι η γενέτειρα της, με δημόσιες τοποθετήσεις ενάντια στις προσπάθειες για επίτευξη διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο και πολύ ακραίες δηλώσεις σε ότι αφορά στην υπόθεση των Τσάμιδων και των εδαφικών τους διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας στον ευαίσθητο χώρο της Ηπείρου. Αυτός λοιπόν ο Κόγιας.

Και να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ιστορική ΒΑΤΡΑ ελέγχεται κυριολεκτικά από Κοσοβάρους μουσουλμάνους που έχουν τις δικές τους στοχεύσεις και επιδιώξεις. Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ΒΑΤΡΑ (The Hearth) είναι ο Ελμί Μπερίσα, σύμβουλος στο παρελθόν του πρώην Προέδρου του Κοσσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και διπλωματικού αντιπροσώπου στην Ουάσιγκτον της Κυβέρνησης των Αλβανών της περιοχής. Η πανηγυρική φωτογραφία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βοστώνης την ημέρα της εκλογής του Θεοφάνη Κόγια ως Συντονιστή –Προέδρου της Βάτρα, ανάμεσα σε ακραίους ακτιβιστές Κοσσοβάρους μουσουλμάνους, είναι ενδεικτική.

Ο ίδιος όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό – στο να διαθέσει έναν Ορθόδοξο ναό στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων που δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία, αποτόλμησε κι επόμενα βήματα. Και η στιγμιαία σύμπτωση συμφέροντος με τις πολιτικές ανάγκες του Ελπιδοφόρου τον οδηγεί στην αποδοχή αποστολής στην ΕλληνοΟρθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής… με στόχο την Εκκλησία στην Αλβανία.

Εξ άλλου οι Κοσσοβάροι έχουν ανάγκη μια προσχηματική συνεργασία με οποιαδήποτε Ορθόδοξη δομή προκειμένου να αποδυναμώσουν την δίκαια απαίτηση του Πατριαρχείου της Σερβίας για τα ιερά καθιδρύματα στο γεωγραφικό χώρο του αυτονομημένου Κοσσυφοπεδίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon