Συνάντηση Προέδρου του ΕΙΠ με την ΟΜΟΝΟΙΑ

Δημοσιεύθηκε: 24/07/2023 19:16 Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2023 19:15 Από: Tachydromos

Στα πλαίσια επίσκεψης εργασίας στην Αλβανία ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, είχε σήμερα συνάντηση στην έδρα της Οργάνωσης στους Αγίους Σαράντα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κ. Βασίλη Κάγιο. Τον κ. Κούκη συνόδευαν επίσης ο επικεφαλής της Εστίας του Ιδρύματος στα Τίρανα κ. Αιμίλιος Μουστάκης καθώς και το Μέλος του Δ. Σ. του ΕΙΠ κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης.

Να επισημανθεί ότι κατά την πολύχρονη δράση του ΕΙΠ στο χώρο της Αλβανίας είναι η πρώτη φορά συνάντησης με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για ενίσχυση και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων αρμοδιότητας στην προοπτική.

Ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ευχαριστώντας για την επίσκεψη και ειδικά για την συμβολή του ΕΙΠ στην προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού μέσα απ’ όλο το φάσμα της πραγμάτωσης του, αναφέρθηκε σε δυνατότητες περαιτέρω δραστηριοποίησης κι εκτός της πρωτεύουσας, των Τιράνων, σε περιοχές ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού.

Το ΕΙΠ δραστηριοποιείται στην Αλβανία από 20ετίας ενώ ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό τη συνεχή προώθηση μέσα από ποικίλες δράσεις κι εκδηλώσεις του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά σε χώρες της άμεσης γειτνίασης η συμβολή του ΕΙΠ είναι πολύ πιο ουσιαστικής σημασίας απ’ ότι στα κοσμοπολίτικα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης ή της Αμερικής. Από την οπτική αυτή ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Κάγιος συνέστησε τον προγραμματισμό δράσεων του ΕΙΠ στις μεθόριες με την Ελλάδα περιοχές, ειδικά τους Αγίους Σαράντα και τη Χιμάρα κατά την θερινή περίοδο. Τούτο αφενός συμβάλει στην προαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού σε ένα φυσικό περιβάλλον ιστορικής του καλλιέργειας και συμβολής κι αφετέρου καθιστά το γεγονός τούτο γνωστό σε ένα κοινό προέλευσης απ’ όλη σχεδόν την Ευρώπη που ως γνωστό κάνει τουρισμό στις περιοχές αυτές.

Επί το πλείστον το ΕΙΠ δύναται λόγω τεχνογνωσίας να συμβάλει στην πρόκληση ανάλογου ενδιαφέροντος και προγραμματισμό δράσεων για την προώθηση, τεκμηρίωση, μελέτη και προβολή του τοπικού Ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος. Η καταγραφή εξ άλλου και ένταξη στις πλατφόρμες κατάταξης του πολιτιστικού αποθέματος κληρονομιάς είναι προφανούς εθνικής σημασίας.

Σε ότι αφορά στην γλώσσα επισημάνθηκε το διαχρονικό ενδιαφέρον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η συνδρομή της ώστε να συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργίας φροντιστηρίων εκμάθησης και εμβάθυνσης της γλωσσικής επάρκειας σε πληθυσμιακές ομάδες σε όλο το γεωγραφικό χώρο των Ορθοδόξων κοινοτήτων και άμεσης γειτνίασης με τον Ελληνισμό.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon