Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: θαρραλέος στην ομολογία

Δημοσιεύθηκε: 01/08/2023 20:01 Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2023 20:01 Από: Tachydromos

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο. Άνθρωπος αγάπης για το Θεό και εξ αυτού για τον άνθρωπο. Αυτή η αγάπη, η φλόγα και η δίψα για την Αγάπη του Χριστού οδήγησε τα βήματα του στην Αφρική. Αποτέλεσε την κινητήριο αιτία και δύναμη να αναλάβει την αποστολή στην Αλβανία, εκεί που όλα προμήνυαν την αποτυχία. Και ο Θεός αντάμειψε τόσο πλούσια την αγαπητική του θυσία.

Άνθρωπος βαθιάς πίστης. Μια πίστη και αφοσίωση που βλέπει ο Θεός και ανταμείβει όχι τον ίδιο. Δι αυτού όλο το ποίμνιο της Εκκλησίας στην Αλβανία. Χωρίς αυτή την πίστη και τη διάθεση ανιδιοτελούς θυσίας του Αρχιεπισκόπου δεν συντελούνταν το θαύμα της αναγέννησης απ’ την στάχτη του διωγμού της Εκκλησίας και παράλληλα ένα πλούσιο κοινωνικό έργο για τον κάθε πολίτη της χώρας αυτής.

Άνθρωπος της ειρήνης. Ο Αναστάσιος ο ειρηνοποιός λένε στα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα αλλά και σε ευρύτερα θεολογικά και όχι μόνο διεθνή φόρα. Διότι γνωρίζει όσο λίγοι την τέχνη των συμβιβασμών. Στην Αλβανία, σε ένα περιβάλλον όπου οι παρεξηγήσεις είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο, έχει επί τρεις και πλέον δεκαετίες διασφαλίσει μια πρωτοφανή ενότητα και ειρήνη. Μέσα στην Εκκλησία όπου εθνική καταγωγή και γλώσσες του ποιμνίου ποικίλουν αλλά και που το σύνολο της κοινωνίας είναι σύνθετα πολυθρησκευτικό.

Εξ άλλου στο ευρύτερο περιβάλλον της Βαλκανικής υπήρξε όχι απλά φωνή αλλά ενεργός παράγον ειρήνης. Υποψήφιος εξ άλλου για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε μια περίοδο που όλα μιλούσαν για πόλεμο…

Επιστημονικός ερευνητής και ακαδημαϊκός δάσκαλος δοκιμασμένος. Πολυγραφότατος και παραγωγικός με αναγνώριση διεθνή σε πολλές χώρες και σε διάφορα πανεπιστήμια. Άνθρωπος δικαιοσύνης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Και χάριν αυτής, επιδιώκοντας να κάνει έργο τη φροντίδα για τον περιφρονημένο και τον αδικημένο, όχι με λόγο καταγγελίας ή με υπενθύμιση των μακαρισμών, με προσωπικές πρωτοβουλίες και πρωτότυπες παρεμβάσεις, βρίσκεται τόσα χρόνια στην Αλβανία. Ζώντας με τρόπο ασκητικό και πολύ κοντά στο ποίμνιο και την κοινωνία, για να είναι δίκαιος.

Θα μπορούσαμε σε τόσες άλλες αρετές να αναφερθούμε που τις έχει κάνει βίωμα αλλά και δίδαγμα για όσους παρατηρούν και δέχονται εκούσια την καθοδήγηση του. Δεν έχει γραφτεί όμως πολύ για το θάρρος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. Το θάρρος της ομολογίας.

Που προκύπτει αδήριτα, ελεγκτικά εάν κανείς θέλει, κύριο χαρακτηριστικό του και ζητούμενο στις ημέρες της υποκρισίας και σε περίοδο όπου η απάτη και η εξαπάτηση τείνει να γίνει καθημερινότητα.

Ο Αναστάσιος τολμά κατ επανάληψη να ομολογεί θαρραλέα, με ανδρεία και ζέση την αλήθεια. Σε ένα χώρο δύσκολο να ομολογηθεί η Ορθή πίστη στο Χριστό… Ίσως διαφεύγει αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος όταν το καθεστώς της Τουρκίας μετέτρεψε εκ νέου την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος προς χρήση, μίλησε πρώτος και μάλιστα το κατήγγειλε ως πράξη πολιτιστικού Τζιχάντ. Απ’ τα Τίρανα. Είχε αναλόγως πρώτος δημόσια καταδικάσει τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα με κίνητρα το γλωσσικό ρατσισμό και εθνοτικό μίσος.

Και αυτά έχουν κόστος. Που θέλει σελίδες πολλές να περιγραφεί. Όπως βέβαια και σε μεγαλύτερα θέματα που ταλανίζουν την Εκκλησία και τον Ορθόδοξο κόσμο βρίσκουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τολμηρό ομολογητή.

Εμείς είμαστε οι καθημερινοί μάρτυρες της αφοσίωσης του και της τολμηρής ομολογίας. Ομολογία ορθή της Αλήθειας του Αναστάντος Χριστού που διακηρύσσει με τόσους τρόπους και σε όλο το χώρο της Αλβανίας αλλά και εκφάνσεων της αλήθειας στην καθημερινότητα. Αναζητώντας την αλήθεια με πολύ ανδρεία και σοφία έχει αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε μια περιοχή όπου η λήθη και η βία του κομουνισμού και εφήμερων εθνικιστικών επιδιώξεων θέλει να κρατά θαμμένη.

Αλήθειες που αφορούν την πραγματική εκκλησιαστική τάξη και την Ορθόδοξη παράδοση σε οικουμενικό επίπεδο και σφαίρα. Ομολογία αλήθειας που είναι ουσιαστικά ομολογία πίστεως… Καταγγέλλοντας ταυτόχρονα παραβιάσεις και παραβάτες. Υποκρισίες και αναλήθειες. Με θάρρος και έτοιμος να καταβάλει το αντίτιμο. Αυτό που αναδεικνύουν στους αιώνες τους ομολογητές στο χώρο της Εκκλησίας και της παράδοσης μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, που αύριο 2 Αυγούστου, συμπληρώνει 31 χρόνια απ’ την Ενθρόνιση του στο μαρτυρικό θρόνο της Εκκλησίας μας, είναι μια ανδρεία εκκλησιαστική ηγετική μορφή, συν τα άλλα χαρίσματα της προσωπικότητας του!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon