Επιστολή της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας για την φυλάκιση Μπελέρη

Δημοσιεύθηκε: 11/08/2023 17:14 Τελευταία Ενημέρωση: 11/08/2023 17:14 Από: Tachydromos

Επιστολή έκκληση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας προς την Υπουργό Εξωτερικών Αυστραλίας για το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη-Διονυσίου Μπελέρη.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 10 Αυγούστου 2023

Αξιότιμη Πένυ Γουόνγκ Υπουργέ επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

Αγαπητή Υπουργέ, Θέμα: Σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Αλβανία

Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε μια οργάνωση που εδρεύει στη Μελβούρνη και εκπροσωπεί Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου, η οποία αποτελεί τμήμα της Νότιας Αλβανίας. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία κατοικεί ένας σημαντική γηγενής ελληνική μειονότητα.

Γράφουμε εκφράζοντας την ανησυχία μας για την πρόσφατη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης Χιμάρα, Φρέντη Μπελέρι, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των δημοτικών εκλογών (12 Μαΐου 2023) και επί του παρόντος είναι φυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του, με χαλκευμένες κατηγορίες για εξαγορά ψήφων. Εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι:

(α) Υπάρχει μια σημαντική ελληνική μειονότητα στην περιοχή της Χιμάρας, η ύπαρξη της οποίας δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την αλβανική κυβέρνηση,

(β) Κατά συνέπεια, η κυβερνητική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στην περιοχή είναι συνήθης, ιστορικά χαρακτηρίζεται από βία υπό την εποπτεία του κράτους και τις κλοπές στις κάλπες.

(γ) Ο Φρέντης Μπέλερης έχει γίνει αντικείμενο τηλεοπτικών επιθέσεων και απειλών εναντίον του από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα, (δ) Δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία που να δικαιολογούν τη σύλληψη και τη συνέχιση της προδικασίας του φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη,

(ε) Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταδικάσει τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη και έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ μέχρις ότου ο τηρηθεί το κράτος δικαίου στην περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη. Σημειώνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η σύλληψη και ο συνεχιζόμενος προδικαστικός εγκλεισμός του Φρέντη Μπελέρη φαίνεται ότι υποκινούνται από πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της αλβανικής εκλογικής νομοθεσίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικού Μειονοτήτων.

Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τη διατήρηση και της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, ζητάμε η κυβέρνησή μας να προβεί στις απαιτούμενες παραστάσεις προς την αλβανική κυβέρνηση που επιδιώκει: (α) Να τηρηθεί το κράτος δικαίου κατά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία, (β) Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία, (γ) ότι ο Φρέντη Μπελέρης θα απελευθερωθεί από τη φυλάκιση εν αναμονή της δίκης, (δ) ότι οποιαδήποτε διαδικασία που θα κινηθεί κατά του Φρέντη Μπελέρη θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον κανόνα του νόμου. Αναμένουμε την έγκαιρη απάντησή σας.

Κωνσταντίνος Καλυμίου Γραμματέας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon