Περίεργα πράγματα στο ΥπΕξ Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 30/12/2019 12:05 Τελευταία Ενημέρωση: 30/12/2019 12:05 Από: Tachydromos

Στα ΜΜΕ της Αλβανίας τις μέρες αυτές κυκλοφορούν ειδήσεις που κάνουν λόγο για κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του έως πρότινος έμπιστου του εντεταλμένου Υπουργού Εξωτερικών Γκεντ Τσάκαϊ. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι προ έτους είχε προκληθεί θεσμική κρίση καθώς ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια ριζικού ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος θέλησε να τοποθετήσει Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών τον νεαρό Κοσοβάρο, Τσάκαϊ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ο Πρωθυπουργός προσέφυγε σε πλάγια λύση κρατώντας ο ίδιος το Υπουργείο αλλά εκτελώντας τις αρμοδιότητας πληρεξούσια στον Αναπληρωτή Γκεντ Τσάκαϊ.

Πέραν τούτων όμως ας προσέξουμε μια άλλη εξέλιξη της 11η Δεκεμβρίου πριν εκδηλωθεί η κρίση στις σχέσεις Πρωθυπουργού και χρησμένου από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών. Σε συνεδρίαση του το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης του κ. Ράμα, ενέκρινε την τοποθέτηση στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών του κ. Αγκρόν Τάρε. Πρόσωπο καθόλου άγνωστο για τα κοινά στην Αλβανία. Στις 24 Οκτωβρίου μετά από σειρά κατασχέσεων μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης με προέλευση απ’ την Τουρκία είχε παραιτηθεί μετά από 10-μήνη θητεία στα καθήκοντα του Διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος του Δυρραχίου. Ενώ οι υποθέσεις των αθρόων ροών ναρκωτικών απ’ το Λιμάνι είχαν συνταράξει την εσωτερική κοινή γνώμη αλλά και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ο κ. Τάρε μέσα σε λιγότερο από 6 εβδομάδες ανταμείφτηκε στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών.

Στη θέση όμως του Διευθυντή του σημαντικότερου εμπορικού λιμανιού της χώρας είχε έρθει αφήνοντας τη θέση του Γενικού Προξένου της Αλβανίας στην Κωνσταντινούπολη. Από κει τον είχαν απομακρύνει καθώς με μια συμπεριφορά που καθόλου δεν αρμόζει σε διπλωμάτη είχε επιτεθεί στα αλβανικά ΜΜΕ που σχολίαζαν δυσμενώς για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί το πλείστον φήμες έπαιρναν και έδιναν για ανάμειξη των υπαλλήλων στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Αλβανίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων. Ο κ. Τάρε είχε διατελέσει τη δεκαετία του 2000 Διευθυντής Μειονοτήτων στο Αλβανικό ΥπΕξ έχοντας δηλαδή αρμοδιότητα τα ζητήματα της ΕΕΜ, της πολιτικής σε διεθνείς οργανισμούς για την καταγγελία των παραβιάσεων των δικαιωμάτων κ.α.

Μπορεί να είναι συμπτώσεις αλλά ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι απομακρύνθηκε απ’ το επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας σε μια στιγμή που προχωρούσε σε καλό κλίμα διαδικασίες προσέγγισης με την Αθήνα. Αναλόγως βέβαια είχε να επιδείξει καλή πρόοδο και σε ότι αφορά τη θεσμική συνεργασία με φορείς της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αναλόγως και η κρίση Ράμα = Τσάκαϊ συμβαίνει αμέσως μετά την συμμετοχή του δεύτερου σε πρωινό εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο οποίο συμμετείχε κατόπιν πρωτοβουλίας και σχετικής πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικολάου Δένδια.

Φαινομενικά δείχνουν σαν τυχαία γεγονότα δεν αποκλείεται όμως να πρόκειται για οχλήσεις της Άγκυρας που δεν το κρύβει άλλωστε ότι θέλει να ποδηγετεί κάθε φορά πολιτικής και δημοσίου βίου στην Αλβανία, πόσο μάλλον το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις μπορεί να δείχνουν ως υποθέσεις μικροπολιτικής εν τούτοις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αποτελούν κι ενδείξεις των αδιεξόδων στις οποίες ο Ράμα λόγω του στενού του εναγκαλισμού με τον Ερντογάν εγκλωβίζεται και παγιδεύει συνολικά τον πολιτικό βίο της χώρας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon