Β-Ε: Ολοκληρώθηκε η 14η Διάσκεψη των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Βαλκανικών χωρών

Δημοσιεύθηκε: 09/06/2021 23:25 Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2021 23:25 Από: Tachydromos

Η 14η Διάσκεψη των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Βαλκανικών χωρών για τη στρατιωτική συνεργασία (Φόρουμ B-9) έληξε την Τετάρτη με άτυπες αμοιβαίες επαφές, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας.

Μια τριήμερη συγκέντρωση με στόχο τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας των Βαλκανίων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή οδήγησε σε κοινή δήλωση, που υπογράφηκε την Τρίτη (8 Ιουνίου) από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων εννέα κρατών μελών του Φόρουμ B-9. Η δήλωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα συνεργασία ήταν πολύ επιτυχημένη και ουσιαστική και επεσήμανε ότι κατά την προσεχή περίοδο το φόρουμ θα προσπαθήσει να βελτιώσει περαιτέρω τη συνεργασία.

«Αυτό το φόρουμ παρουσίασε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της πολυεθνικής στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει την επιθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των βαλκανικών χωρών, των οποίων σκοπός είναι η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ήδη καθιερωμένης και αναζητώντας νέους μηχανισμούς συνεργασίας.

Τελικά, αυτό θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για όλες τις χώρες μας», δήλωσε ο κύριος οικοδεσπότης του συνεδρίου, αρχηγός του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Β-Ε, Αντιστράτηγος Senad Mašović.

Το κύριο θέμα της διάσκεψης που κλήθηκε να συζητηθεί ήταν – «Ενσωμάτωση: Συνεργασία και εταιρική σχέση – Παράγοντες περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας – προοπτικές, προκλήσεις και απάντηση στο COVID-19».

Τα μέλη του φόρουμ B-9 είναι οι Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.

Εκτός από εκπροσώπους των κρατών μελών, εκπροσώπους υψηλού επιπέδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, της Διοίκησης των Κοινοτήτων Δυνάμεων στη Νάπολη, της Διοίκησης των ΗΠΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, καθώς και των εκπροσώπων των χωρών παρατηρητών, δηλαδή των υψηλότερων εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας και της Σλοβενίας συμμετείχαν επίσης στη διάσκεψη.

/ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon