Οι επίμονες καταγγελίες του Προέδρου του ΚΕΑΔ και η ένοχη σιωπή του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύθηκε: 23/07/2022 13:28 Τελευταία Ενημέρωση: 26/07/2022 22:13 Από: Tachydromos

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ελεγχόμενη ενημέρωση στην Αλβανία ακολουθεί τους κανόνες συμπεριφοράς του στρουθοκαμήλου και ως εκ τούτου αποσιωπά συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Πρόεδρου του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, που εκφράζει την αυτόνομη πολιτική έκφραση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κ. Βαγγέλη Ντούλε, εν τούτοις η ακεραιότητα των παρεμβάσεων του έχει καίρια σημασία.

Όχι απλά για την κοινότητα των μελών της ΕΕΜ ή έστω το αυτό καθ εαυτό πολιτικό σχήμα. Σε μια κατάσταση όπου η Αλβανία ουσιαστικά έχει απολέσει την θεσμική αξιωματική αντιπολίτευση και κατά συνέπεια βιώνει καταστάσεις κολοβού δημοκρατικού πολιτεύματος, νηφάλιες και σφαιρικού περιεχομένου τοποθετήσεις όπως του κ. Ντούλε, έχουν προστιθέμενη αξία.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του σώματος, την περασμένη Πέμπτη, 21 Ιουλίου. Ενώ τυπικά η ημερήσια διάταξη αναφέρονταν σε έκθεση πεπραγμένων του Συνηγόρου του Πολίτη ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και έμπειρος κοινοβουλευτικός μετέφερε τη συζήτηση σε ζητήματα που έχουν επίκαιρο χαρακτήρα και επηρεάζουν την ουσία του κράτους δικαίου στην χώρα.

Ο κ. Ντούλε συνεχάρη αφενός το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη (η θητεία έληξε και εξελίσσεται διαδικασία διαδοχής με σαφή τη βούληση της Κυβέρνησης να σφετεριστεί και το τελευταίο καταφύγιο της προστασίας της κοινωνίας απ’ τις κρατικές αυθαιρεσίες), υπογραμμίζοντας ότι εκ της φύσεως το ΚΕΑΔ και όσοι φορείς αφορούν στις μειονότητες έχουν στηρίξει και κατά συνέπεια προσδοκούν απ’ την θεσμική λειτουργία του φορέα. Μετέφερε όμως τη συζήτηση του στο πεδίο των διαδικασιών ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ. Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι αφενός καπηλεύεται την πρώτη διάσκεψη στις Βρυξέλλες και αφετέρου καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν επιδεικνύει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανά κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ ενώ η πρώτη διάσκεψη έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και περισσότερο επισημαίνει τη βούληση της Ένωσης και των κρατών μελών (εν προκειμένω έχει σπουδαία σημασία τούτο καθώς στα Τίρανα είναι πρακτική εμπεδωμένη η αποσιώπηση του ρόλου της Αθήνας προς τούτο) για να έχει στους κόλπους της τον Αλβανικό λαό και τη χώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί με τη χειραγωγημένη προπαγάνδα να ιδιωτικοποιηθεί την εξέλιξη. Επιπροσθέτως προκλητικά αποσιωπάται ο ρόλος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως της Βουλής ως έκφραση πολιτικής βούλησης και επέκταση της προσδοκίας της κοινωνίας της Αλβανίας για ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

Υπενθύμισε όμως ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ορισμένα σημεία τα οποία δύναται μετατραπούν σε λίθους οδοδείκτες για φορείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε ότι αφορά την πολιτική διεκδικήσεων για περισσότερα τετελεσμένα στην εξέλιξη διαδικασία εξέτασης των κεφαλαίων του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στο πλαίσιο ελευθεριών που πρέπει να αποδειχτούν τεκμηριωμένα από κυβερνήσεις υποψηφίων προς ένταξη χωρών ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε της Κυβέρνηση Ράμα για τεράστια υστέρηση και μάλιστα αρνητική προσέγγιση σε ότι αφορά την κατοχύρωση της ελευθερίας στην θρησκευτική πίστη και τα δικαιώματα των μειονοτήτων πέραν αυτών που αφορούν στα βασικά πολιτικά δικαιώματα του πολίτη και την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Απόδοση των περιουσιών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πρόσβαση σε χώρους λατρείας, επιστροφή κειμηλίων και αρχειακού ιστορικού υλικού, ένταξη και όχι αφομοίωση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, προσέγγιση με ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες της κ.α. είναι ορισμένες βασικές ιδέες.

Για άλλη μια φορά όπως και σε προηγούμενες ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα απαξιώνει τις καταγγελίες ή αναλαμβάνουν τον άχαρο ρόλο οι υποτακτικές υπουργίνες να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα αντί απαντήσεων που θα ομολογούσαν τις αδυναμίες και θα υπόσχονταν εάν μη τι άλλο ειλικρινή διάθεση βελτίωσης…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon