Στο βάθος: Απογραφή Πληθυσμού

Δημοσιεύθηκε: 30/06/2023 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 30/06/2023 14:01 Από: Tachydromos

Το κατεστημένο στα Τίρανα – το σύμπλεγμα που δημιουργεί η σύμπραξη και συνεργασία κράτους και παρακράτους – για να υλοποιήσει σχεδιασμούς που προκύπτουν απ’ την δέσμευση του στο άρμα της Τουρκίας, είναι αποδεδειγμένο ότι προϋπόθεση έχει τον έλεγχο και ακόμη πιο θεμιτή την εξαφάνιση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Προς το παρόν την ελάττωση του ρόλου και λόγου του.

Διοικητική διαίρεση, αυθαιρεσία στον προσδιορισμό περιοχών όπου ισχύει ή όχι το καθεστώς σεβασμού των δικαιωμάτων για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, πολιτική διάσπαση με τη σύμπραξη πάντα παραγόντων της ίδιας της ΕΕΜ και κυρίως με στατιστικά εργαλεία.

Μέγιστο τούτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απογραφή πληθυσμού με την αποτύπωση στοιχείων περί την Εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, την μητρική γλώσσα κ.α. τέτοια κι έχοντας πάντα την σχετική κατοχύρωση υιοθέτησης απ’ την πολιτεία.

Εξ ου και η προγραμματισμένη διαδικασία Γενικής Απογραφής και Κατοικιών – Cens 2021, απ’ το Ινστιτούτο Κρατικών Στατιστικών έχει ιδιάζουσα σημασία. Τούτο ειδικά εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην Απογραφή 2011 που είχε γίνει τελικά το 2012 η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν συμμετείχε ακολουθώντας σχετική έκκληση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. Και η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε οδηγηθεί σε τέτοια ακραία επιλογή αποχής καθώς δεν πληρούσε η διαδικασία προδιαγραφές που απαιτεί ανάλογη ευαίσθητη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι μετά την πτώση του κομουνισμού δεν είχε ποτέ αναληφθεί απ’ την πολιτεία η αποτύπωση, υπό συνθήκες ελευθερίας, και με βάση τα όσα το Συμβούλιο της Ευρώπης κατοχυρώνει, με σεβασμό στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού, τη δημογραφία και γεωγραφία των μειονοτήτων στην επικράτεια. Άλλο τόσο την θρησκευτική διαστρωμάτωση με δεδομένο ότι η Αλβανία είναι μια πολυθρησκευτική χώρα. Εξ άλλου τη διαδικασία Απογραφής του 2011 είχαν αμφισβητήσει όλες οι αναγνωρισμένες μειονότητες στη χώρα.

Εκ των υστέρων το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Επίβλεψης της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων) με Έκθεση της Επιτροπής Υπουργών, δικαιώνει τη θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ καλώντας την Αλβανική πολιτεία ώστε να μην λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα εκείνης της διαδικασίας στη διαμόρφωση κρατικών πολιτικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμώντας τις αντιδράσεις των Χριστιανών στην Αλβανία, της Ορθοδόξου Εκκλησίας ειδικά, παράλληλα με τα δήθεν επίσημα στοιχεία της Απογραφής αναφέρει δικά του δεδομένα και εκτιμήσεις.

Μπορεί τούτα να μοιάζουν κουραστική επανάληψη. Πλην όμως είναι απολύτως επίκαιρα. Και τα καθιστούν τέτοια οι ίδιες κυβερνητικές επιλογές.

Το Σεπτέμβριο λοιπόν και για ένα μήνα, θα διαρκέσει η συλλογή δεδομένων, για να ακολουθήσει η στατιστική τους επεξεργασία και δημοσίευση, στα πλαίσια της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών από την Κρατική Υπηρεσία Στατιστικών. Θα έπρεπε κατά συνέπεια να είχε ξεκινήσει η ανάλογη περίοδος ενημέρωσης και μάλιστα με θετικά πρόσημο την παρότρυνση των πολιτών ώστε να μετέχουν. Ποσώ μάλλον σε ότι αφορά σε δεδομένα ευαίσθητα όπως η αποτύπωση των μεγεθών των μειονοτήτων και τις σύνθεσης των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Αντί τούτου σιωπή. Ή για την ακρίβεια όχι σιωπή. Άλλη μια φορά επαναφορά του ανθελληνικού κλίματος που επηρεάζει αυτονόητα τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η οποία εν προκειμένω αξιώνει δύο αλλαγές και διαφοροποιήσεις απ’ την επικρατούσα κατάσταση.

Να διορθωθούν με θετικό πρόσημο τα στοιχεία στη βάση δεδομένων για πραγματικό υφιστάμενο πληθυσμό σε κοινότητες και κατ επέκταση δημοτικές ενότητες που ιστορικά μαρτυρείται σε ουσιαστικά αριθμητικά μεγέθη ο Ελληνισμός. Τούτο διότι προσδιορίζουν κρατικές προβλέψεις οικονομικών πόρων.

Η έλλειψη σχετικής ενημερωτικής μέριμνας για συμμετοχή καταδεικνύει τη σκοπιμότητα. Δεύτερο και προφανώς ουσιαστικότερο είναι η αυτού καθ εαυτού με4 βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού δήλωση – κυρίως αποτύπωσης- της εθνικής ταυτότητας. Εδώ από ιστορική γνώση, πολιτική εμπειρία και με απόδειξη το καταρτισμένο σχετικό ερωτηματολόγιο οι αμφιβολίες είναι δικαιολογημένες.

Βάσιμες λοιπόν οι ανησυχίες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται η δια νομότυπων και νομιμοφανών διαδικασιών περιθωριοποίηση της και κατ επέκταση της Ορθοδόξου κοινότητας.

Ας αναφερθεί ότι εν προκειμένω ξεπεράσει δισταγμούς και τελικά αμφισβήτηση της διαδικασίας από Αλβανόφωνους πληθυσμούς Πρεσέβου και Μπύγιανοφτς η Σερβία τον περασμένο χρόνο σε ανάλογη διαδικασία επιδίωξε τη συμμετοχή. Τούτο με ευρεία ενημέρωση σπίτι – σπίτι αλλά κυρίως καταρτίζοντας ερωτηματολόγιο στη μητρική γλώσσα της μειονότητας, κατοχυρώνοντας θέση εκπροσώπου της μειονότητας στην ομάδα συλλογής των στοιχείων και κυρίως στην επεξεργασία και δημοσίευση τους.

Ως παράδειγμα απ’ την περιοχή αναφέρεται και όχι υποχρεωτικά για μίμηση. Είναι επιτακτικό από πλευράς των φορέων της ΕΕΜ – ειδικά τούτο σε περιοχές όπου δεν πλειοψηφούν τα μέλη της- να λάβουν θέση επί το ζητήματος. Είναι προφανές –δυστυχώς- ότι τα Τίρανα δεν πρόκειται κοπιάσουν να τα μελετήσουν και πάρουν θέση. Αλλά η συνέπεια έναντι της ιστορίας είναι πιο ουσιαστικό ζήτημα και δεν αφορά την μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon