Τί ταράζει τον ύπνο του Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη

Δημοσιεύθηκε: 16/08/2023 22:33 Τελευταία Ενημέρωση: 16/08/2023 22:33 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

O Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, μη σεβόμενος –πού να γνωρίζει από τέτοια!– την γιορτή της Παναγίας για τους Ορθόδοξους, κατέβασε χθες έναν –κατά τον ίδιο– «αποστομωτικό» λίβελο για την διαμαρτυρία των πολιτών της Χιμάρας, για τον Μπελέρη, υπό την πολιτική κάλυψη της “Ομόνοιας” και του ΚΕΑΔ (Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) την περασμένη Δευτέρα του απόγευμα στο κέντρο της Χιμάρας.

Για να προβάλουν την αντίστασή τους στην κυβερνητική αυθαιρεσία και να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου τους. Όπως είναι γνωστό, ο Φρέντη Μπελέρη, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις και τις απειλές του ίδιου του κ. Ράμα, παρά το γεγονός ότι στις παραμονές των εκλογών συνελήφθη, βγήκε νικητής των εκλογών για τη δημαρχία στις 14 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου κρατείται παρανόμως προφυλακισμένος με απώτερο στόχο να κριθεί έκπτωτος από το δημαρχιακό αξίωμα και έτσι να ακυρωθεί η λαϊκή εντολή. Αυτά όμως έχουν επαρκώς αναλυθεί.

Το κείμενο του κ. Ράμα δεν αξίζει καν να αναλυθεί. Η θρασύδειλη επίθεσή του εναντίον των δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν και χαιρέτισαν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προσπαθεί να αποκρύψει την ανησυχία που του προκάλεσε και η αντίδραση της Αθήνας και το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι εξ άλλου αρμόδιος Επίτροπος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής.

Μπορεί ο κ. Ράμα –με τους γνωστούς του τρόπους– να έχει “προσεγγίσει” Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας ειδικά σε πρόσωπα του δημοσίου βίου αντιβαίνει στο Κράτος Δικαίου που αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ούτε η καταπίεση των μειονοτήτων είναι δυνατό να γίνει ανεκτή σε μία χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Το μήνυμα Σχοινά

Το μήνυμα Σχοινά πονάει πολύ τον κ. Ράμα, επειδή γνωρίζει ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι όχι μόνο καλός γνώστης των ισορροπιών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και πρόσωπο με μεγάλη επιρροή. Η απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού να απευθυνθεί με επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν και όλους τους συναδέλφους του, όπως και να τοποθετηθεί με βιντεοσκόπηση στο συλλαλητήριο της Χιμάρας είναι καλά ζυγιασμένες κινήσεις.

Ο κ. Ράμα μπορεί να επικαλείται την αλβανική Δικαιοσύνη, αλλά είναι αυτός που ενεπλάκη προσωπικά σε μία βεντέτα με τον κ. Μπελέρη, αυτός που υπαγόρευσε τη σύλληψή του. Ακόμα, λοιπόν, κι αν υπήρχε ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, την παραβίασε ο ίδιος. Η επίθεσή του στους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης θυμίζει πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του!

Έστω και τώρα, πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες της Χιμάρας, αλλά και στις ακέραιες και τεκμηριωμένες καταγγελίες πολιτικών της Αλβανίας, όπως οι Βαγγέλης Ντούλες (βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ), Ύλι Μανιάνι (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης), Ίβι Κάσο (τομεάρχης Νομικών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος) και άλλοι. Αντ’ αυτού πετάει την μπάλα στην κερκίδα. Και άνευ αιδούς επικαλείται την αρχαία ρήση «Νόμου πείθεσθε.». Παραλείπει, βεβαίως, την εκπληκτική συμπλήρωση απ’ τον Απόστολο Παύλο στην Α’ προς Τιμόθεο, που έχει καταστεί νόρμα στην περί δικαίου φιλοσοφία και πρακτική στο δυτικό κόσμο: «οίδαμεν δε ότι καλός ο νόμος, εάν τις αυτώ νομίμων χρήται».

Ο κ. Ντούλες δημοσίως υπενθύμισε στη Χιμάρα ότι και στην Τουρκία ο Καβαλά και ο Ντεμιρτάς με απόφαση δικαστηρίων και με επίκληση του νόμου κρατούνται στη φυλακή. Και πως ακόμη στα χρόνια της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι (μεταξύ αυτών και Χιμαραίοι και ιερείς) θανατώθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν με αποφάσεις της “αδέκαστης Δικαιοσύνης”.

Η δήλωση Μέτα.

Με σημερινή του δήλωση ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, που προεδρεύει τώρα του σχηματισμού “Κόμμα Ελευθερίας” (Partia Lirisë PL), καταγγέλλει τον κ. Ράμα ότι καταστρατηγεί βάναυσα τις αρχές του Κράτους Δικαίου, την ισονομία, την ισοπολιτεία, τον θεσμό των ελεύθερων εκλογών κ.α. με στόχο τη συνέχιση της καταλήστευσης της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή της Χιμάρας. Έτσι διαιωνίζεται η κατάσταση στέρησης των κατοίκων της περιοχής από την ιδιοκτησία τους.

Η δήλωση Μέτα έχει ως έξης: «Δεν έχω κάποιο σχόλιο για τη διαμαρτυρία, διότι οι διαμαρτυρίες σε μια δημοκρατική χώρα θα πρέπει να είναι φαινόμενο καθημερινό. Έχω, όμως, μια πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά στην περίπτωση Μπελέρη, ο οποίος είναι ένας πολιτικός κρατούμενος, προσωπικά του τωρινού Πρωθυπουργού, αποδείξεις για το ποιόν του οποίου δεν λείπουν. Η περίπτωση Μπελέρη είναι αυτή της κατάρρευσης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Έχει συλληφθεί με απροκάλυπτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σκοπός είναι ένας και μόνο ένας: η ατομική του κράτηση με σκοπό την απώλεια του αξιώματος στο Δήμο Χιμάρας. Και η στάση που τηρείται προς αυτόν είναι σαφή εκδήλωση της ανυπαρξίας Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Και γίνεται τούτο για να το καταστήσουν αδύνατη την τυπική ορκωμοσία.

»Σκοπός είναι να συνεχιστεί η απαλλοτρίωση περιουσιών στη Χιμάρα, πράγμα για το οποίο ο Μπελέρης είχε υποσχεθεί λύση. Με την πράξη αυτή ο Πρωθυπουργός απέδειξε με τον πλέον αλαζονικό τρόπο ότι έχει αλλοιώσει το κράτος, αποδεικνύει ότι είναι εχθρός των ελεύθερων εκλογών και προσφέρει υπηρεσία στους ακραίους ‘Ελληνες εθνικιστές, ώστε να αποδώσουν τις αποχρώσεις που αυτοί επιδιώκουν στην εν λόγω υπόθεση νομικού χαρακτήρα. Οι μάρτυρες είναι παρασκευασμένοι από την αστυνομία και η συνέργεια αστυνομίας-εισαγγελίας έχει επιφέρει τούτη την παράλογη κατάσταση».

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon