Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη και η ορντινάτσα του Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 19/08/2023 11:41 Τελευταία Ενημέρωση: 19/08/2023 11:41 Από: Tachydromos

Tου Ορφέα Μπέτση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διοργανώνει τη Δευτέρα το βράδυ άτυπη συνάντηση-δείπνο στην Αθήνα με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία είναι υποψήφια προς ένταξη καθώς και μελών της ΕΕ στην περιοχή. Αφορμή η συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη συνάντηση κορυφής Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για την προοπτική της περιοχής και των λαών της.

Αποτελεί καλή ευκαιρία, ώστε σε μια κρίσιμη περίοδο να επισημανθεί άλλη μια φορά ο ρόλος της Ελλάδας ως η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ στα Βαλκάνια και ως εκ τούτου ως παράγοντας σταθεροποίησης, ειρηνικής συνύπαρξης και ενίσχυσης των διεργασιών διεύρυνσης της Ένωσης. Να σημειωθεί ότι έχουν ανταποκριθεί και θα μετέχουν του δείπνου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Έντονο παρασκήνιο ωστόσο συνοδεύει τη διοργάνωση σε ό,τι αφορά την Αλβανία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει προφυλακισμένος, λόγω της εμμονής του Πρωθυπουργού της Αλβανίας να μην του επιτρέψει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ως εκ τούτου δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον έχει απέναντι του.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας

Η δημοσιότητα που έχει προσλάβει η υπόθεση Μπελέρη και το γεγονός ότι συνολικά ο Ελληνισμός εκλαμβάνει την φυλάκιση του Δημάρχου Χειμάρρας ως δίωξη συνολικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, δημιουργεί και πολιτικό κόστος και δεν αφήνει περιθώριο για ελιγμούς. H πρόσκληση εστάλη στον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας στρατηγό ε.α. Μπαϊράμ Μπεγκάϊ. Πλην όμως, σαν υπάκουος στρατιώτης, ο στρατηγός επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν θα παραστεί!

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στην προσωπική σχέση που με την βοήθεια του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είχαν αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα. Σχέση, η οποία έχει διαρραγεί (όπως και οι διακρατικές σχέσεις) λόγω των εχθρικών κινήσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού με τελευταία την προσωπική του ανάμειξη στην φυλάκιση του Δημάρχου Χειμάρρας. Η τροπή αυτή είναι προφανές πως θα έχει αρνητικές συνέπειες για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Προφανώς, παρασυρόμενος από το γεγονός ότι έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις και με την Ουάσιγκτον και με Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες, ο Έντι Ράμα υπερέβη τα όρια, με αποτέλεσμα οι ανθελληνικές προκλήσεις του να αρχίσουν να μετατρέπονται σε πολιτικό μπούμερανγκ. Όλα δείχνουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί, αλλά δείχνει ανίκανος να αλλάξει εμπράκτως πορεία.

SLPRESS.GR

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon