Μια αναλήθεια που κρύβει σκοπιμότητες από πλευράς του Πρωθυπουγού Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 30/08/2023 17:54 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2023 17:54 Από: Tachydromos

Παρόλο που η συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Αλβανίας για την Καθημερινή, την Κυριακή που πέρασε, σχολιάζεται και αναλύεται λεπτομερειακά, προκειμένου αποκρυπτογραφηθούν οι προθέσεις του για την προοπτική στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, εν τούτοις και δικαιολογημένα κυρίως εστιάζουν στην υπόθεση του φυλακισμένου Δημάρχου Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη.

Στην ουσία είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση καταπίεσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και στέρηση βασικών ελευθεριών του και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως κατά καιρούς καταγγέλλουν φορείς εκπροσώπησης του, ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και Κώμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ. Στη συνέντευξη ωστόσο του Πρωθυπουργού κ. Ράμα υπάρχει μια σκόπιμη αναλήθεια που δύναται δημιουργήσει ακόμη πιο επικίνδυνο καθεστώς εάν δεν καταγγελθεί ως τέτοια.

Η στέρηση τίτλων ιδιοκτησίας για τις Ορθόδοξες Ενορίες και Μοναστήρια αποτελεί βασικό εργαλείο για την καταπάτηση των ιστορικών τους ιδιοκτησιών και διάθεσης σημαντικής αξίας οικοπέδων σε συμφέροντα αλλότρια συνδεδεμένα με την Κυβέρνηση, χωρίς καμιά συγκατάθεση της Ορθοδόξου Εκκλησίας άλλο τόσο αποζημίωσης της. Αποζημίωση η οποία θα ενίσχυε προφανώς την οικονομική της κατάσταση και θα στήριζε το ποικιλόμορφο κοινωνικό της έργο και προσφορά. Στην περίπτωση μάλιστα ενοριών οι πιστοί των οποίων είναι και μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προσλαμβάνει και τη διάσταση της αυτόνομης διαχείρισης της πολιτιστικής της κληρονομιάς και αποθέματος.

Γι αυτό και η ρητή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «…σήμερα η Ελληνική μειονότητα πηγαίνει στις εκκλησίες που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας…» είναι δόλια αναλήθεια.

Η σκοπιμότητα είναι προφανή και δεν άλλη απ’ τη δημιουργία εντυπώσεων. Εάν έχει το λόγο για πολύ περιορισμένο αριθμό αδειών διευθέτησης πολεοδομικής ένταξης τότε αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Το πρόβλημα εξ άλλου δεν είναι άγνωστο στις κρατικές αρχές και τούτο όχι μόνο από τις κατά καιρούς επίσημες αξιώσεις και διαβήματα των φορέων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επισημαίνεται εύγλωττα κατά σειρά ετών στην Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελυθερίες στην Αλβανία.

Λέει όντως την αλήθεια ο κ. Ράμα ότι το κομουνιστικό καθεστώς είχε αφαιρέσει τους τίτλους και είχε αυθαίρετα δημεύσει την εκκλησιαστική και μοναστηριακή ιδιοκτησία. Έως και τους ναούς. Ψεύδεται όμως όταν λέει ότι έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση του το έργο νομικής τυπικής επιστροφής των περιουσιών αυτών, των ίδιων των ναών συμπεριλαμβανομένων και ότι μάλιστα έχει αποδώσει και τίτλους ιδιοκτησίας. «…και η Κυβέρνηση μου απέδωσε και πάλι στις εκκλησίες αυτούς τους τίτλους…».

Η υπόθεση έχει προφανώς μεγάλη σημασία. Διότι εάν η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θεωρεί ολοκληρωμένη τη διαδικασία τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταφανή αδικία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο ριζοσπαστικά. Εάν πάλι είναι απ’ τις γνωστές προπαγανδιστικές φούσκες στις οποίες συνηθίζει ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστήσει αναξιόπιστη την καταγγελία της Ομογένειας και της Εκκλησίας.

Από πρόχειρη πάντως έρευνα ερωτώντας ιερείς και εκκλησιαστικούς συμβούλους σε διάφορες περιοχές προκύπτει σαφώς ότι δεν έχουν λάβει σχεδόν πουθενά τους αποκαλούμενους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε ναούς και μοναστήρια της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στην Αλβανία. Μάλιστα από πρόσβαση στους κτηματολογικούς χάρτες δύναται εύκολα κανείς να διαπιστώσει ότι ναοί και οικόπεδα που τα περιβάλουν υποφαίνονται ακόμη ως «κρατική περιουσία» όπως είχαν χαρακτηριστεί μετά την δήμευση τους απ’ το αθεϊστικό καθεστώς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon