Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την ένταση στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις και την υπόθεση του Δημάρχου Χιμάρας

Δημοσιεύθηκε: 13/09/2023 14:30 Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2023 14:30 Από: Tachydromos

Σε μετάφραση από την Αλβανική αναπαραγωγή του άρθρου του ανταποκριτή Michael Martens της Γερμανικής εφημερίδας “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, αναδημοσιεύουμε το κείμενο. Το οποίο μπορεί να μην προσθέτει περισσότερα στα ήδη γνωστά από το πολιτικό ρεπορτάζ αλλά εν τούτοις αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται πλέον στην υπόθεση. Αυτή των διώξεων εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και ειδικά στην περίπτωση στέρησης ελευθερίας με αυθαίρετη και προσχηματικά νομιμοφανή φυλάκιση του Δημάρχου Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη.

Τους Γερμανούς καίει ιδιαίτερα το θέμα καθώς η Πρωτοβουλία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύνοδο κορυφής της οποίας προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου στα Τίρανα τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω πολιτικών επιδιώξεων ακριβώς του οικοδεσπότη, Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα.

Ο οποίος επιπροσθέτως επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις ότι σε ότι αφορά την εν λόγω υπόθεση Μπελέρη εμμένει στη θέση ότι είναι ζήτημα της δικαιοσύνης παροτρύνοντας εμμέσως για σκληρή στάση, δεδομένου ότι αύριο ξεκινά η εκδίκαση πρωτοδίκως στο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ συνολικά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα δηλώνει ότι δεν δέχεται υποδείξεις και μαθήματα από κανένα!!! Το κείμενο της Γερμανικής εφημερίδας στο χθεσινό της φύλλο έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που τις τελευταίες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολομίντιρ Ζέλενσκι, ταξίδεψε στην Αθήνα για συνομιλίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχονταν επίσης μια άτυπη Βαλκανική σύνοδο, όπου μετείχαν όλοι, πλην ενός των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προκλητικά δεν προσεκλήθη. Ήταν τούτο το πιο έως τώρα ενδεικτικό της διαφωνίας μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, που τους τελευταίους τρεις μήνες βράζει και δύναται υπονομεύσει επίσης τις ελπίδες της Αλβανίας για άμεση πρόοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

Κατά την ερμηνεία των Τιράνων, η έλλειψη σεβασμού από την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης είναι η αιτία της σύγκρουσης. Κατά την ερμηνεία ωστόσο των Αθηνών, η μεταχείριση που η Αλβανία κάνει της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, είναι η ουσία της. Η μειονότητα αυτή αποτελεί περίπου το 1 τις εκατό γενικού πληθυσμού της Αλβανίας. Ένας απ’ τους βασικούς της εκπροσώπους είναι ένας τοπικός πολιτικός, ο 51 - χρόνος Φρέντη Μπελέρη που συνελήφθη στις 12 Μαΐου στην κωμόπολη της Χιμάρας στο νότο της Αλβανίας, με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων για τις τοπικές εκλογές. Συνεργάτης του Μπελέρη κάνουν γνωστό ότι επιδίωξε να εξαγοράσει την ψήφο 14 ψηφοφόρων έναντι 50 Ευρώ έκαστη. Δύο μέρες αργότερα, ο Μπελέρη, πλέον υπό καθεστώς προφυλάκισης, εξελέγη Δήμαρχος από την τοπική κοινωνία.

Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα λόγω του ότι ο Μπελέρη είναι προφυλακισμένος για πλέον των τριών μηνών, ενώ η δίκη δεν έχει ξεκινήσει. Η νομική προθεσμία ορκωμοσίας των εκλεγμένων δημάρχων έχει παρέλθει. Τίποτε αξιόπιστο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί αναφορικά με τα αποδεικτικά του δημόσιου κατήγορου εισαγγελέα για την κατηγορία τους. Η Αθήνα κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και θεωρεί ως κατασκευασμένες τις κατηγορίες εις βάρος του Μπελέρη.

Ο Ράμα αντιτίθεται επισημαίνοντας ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη κι εκείνος δεν έχει καμιά σχέση με την εν λόγω υπόθεση. Ο ισχυρισμός του ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή θα ήταν πιο πειστικός στην περίπτωση που ο Ράμα δεν είχε καταγγείλει το Μπελέρη ως «κατακάθι» ή «αναλφάβητο» διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου. Μια τέτοια εστίαση ενδιαφέροντος υπήρξε αιφνιδιαστική, καθώς η Χιμάρα μόλις που έχει 8 χιλιάδες κατοίκους και κατά συνέπεια δεν είναι τόσο μεγάλη ούτε για τα αλβανικά δεδομένα.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο απαντήσεις γιατί ο Πρωθυπουργός μιας χώρας ασχολείται τόσο έντονα με έναν υποψήφιο για δήμαρχο μιας περιφερειακής πόλης. Ο ένας είναι ότι ο Μπελέρης συσπειρώθηκε σε μια συμμαχία γύρω απ’ τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στην εκλογική του εκστρατεία. Υπήρξε προ του Ράμα επικεφαλής της διακυβέρνησης και θεωρείται ο πιο ανένδοτος αντίπαλος του. Σκληρή μάχη δόθηκε μεταξύ Μπερίσα και Ράμα στη Χιμάρα.

Ο δεύτερος λόγος και πιο ουσιαστικός, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Έλληνες παρατηρητές: Η Χιμάρα βρίσκεται στην αποκαλούμενη αλβανική Ριβιέρα, τουριστικής περιοχής με επισπεύδουσα ανάπτυξη, με μυθικές πλαζ και πολυζήτητα οικόπεδα. Ο Ράμα, λέγεται στην Αθήνα και από πλευράς του Μπελέρη, έχει ανάγκη από πιστούς πολιτικούς οπαδούς στην Χιμαριώτικη κοινότητα, ώστε να διευκολυνθεί να μεταβιβάσει τις ελκυστικές περιουσίες, σε πολιτικούς του φίλους και επιχειρηματίες. Ο λόγος είναι για ευκαταφρόνητο αριθμό ιδιοκτησίες ελλήνων μειονοτικών στην περιοχή, τις οποίες τα Τίρανα επιδιώκουν να τις στερήσουν απ’ τους ιδιοκτήτες τους αξιοποιώντας προς τούτο κάθε νομικό τρικ – ή υφαρπάζοντες τες για να τις παραδώσουν σε στρατηγικούς επενδυτές.

Αλλιώτικα απ’ τον υπάκουο προκάτοχο του, ο ΜΠελέρης δεν θα επιτρέψει πλέον κάτι τέτοιο, έχει δεσμευτεί για απόλυτη διαφάνεια για μελλοντικές μεταβιβάσεις ακίνητων περιουσιών και επιζητά να επανεξεταστούν οι ύποπτες παλαιότερες περιπτώσεις. Γι αυτό της Κυβέρνησης συμφέρει ώστε απόντος του προσφάτως εκλεγμένου Δημάρχου, ο προκάτοχος του που απορρίφθηκε να συνεχίσει να διοικεί τη Χιμάρα – διότι ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα.

Οι καταγγελίες των Ελλήνων ότι η υπόθεση της Χιμάρας σχετίζεται με τις ακίνητες περιουσίες και την ιδιοκτησιακή απογύμνωση της Ελληνικής μειονότητας δεν έχουν πιθανότητα να παραπεμφθούν σε δικαστήριο. Παρόλα αυτά έχει καταστεί σαφές, όχι μόνο αφού ο Ράμα δεν προσεκλήθη στην Αθήνα, ότι δεν πρόκειται για τοπικού χαρακτήρα διαφορά. Στα μέσα Αυγούστου, ο Μητσοτάκης έστειλε τον Δήμαρχο Αθηνών, τον ανιψιό του Κώστα Μπακογιάννη ώστε να μετέχει σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Η Κυβέρνηση των Αθηνών προειδοποιεί ενίοτε έμμεσα και άλλοτε πιο ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, που βρίσκονται εξ άλλου σε αρχικό στάδιο, θα μπλοκάρουν εάν ο Μπελέρης δεν αφεθεί ελεύθερος. Μετά το βέτο της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι ακόμη ένα μπλοκάρισμα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή.

Ο Ράμα προς το παρόν δεν δείχνει πιεσμένος. Είναι σημαντικό να περιμένουμε την δικαστική συνεδρία, στην οποία η δημόσια εισαγγελία θα υποβάλει τα αποδεικτικά της, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. Υπογράμμισε ότι η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει παραπέμψει τον Μπελέρη, ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος της ΕΕ και βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της. Δεν μπορεί ο ίδιος να αναμειχθεί. Από την έναρξη της μεταρρύθμισης στο σύστημα δικαιοσύνης υπήρξε μόνο μια κυβερνητική παρέμβαση σ’ αυτή τη διαδικασία – κι αυτή ήταν η Ελληνική κυβέρνηση, επεσήμανε ο Ράμα».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon